Жителите на столичните квартали, които бяха ударени от двойни налози, трябва да очакват ново писмо от данъчните. След вчерашното решение да се върнат старите данъци, общината ще върне всеки платен лев отгоре. Презонирането спира, но данъчната кампания и плащането на задълженията продължава.

Предложението на столичния кмет Йорданка Фандъкова трябва да бъде одобрено от общинския съвет в  четвъртък. Така ще се върнат старите данъци от миналата година за всички над 100 000 столичани, които бяха шокирани от двойни и тройни сметки. И ако за софиянци това е добра новина, то за Столичния общински съвет не е така.

Отлагането на презонирането отваря дупка в общинският бюджет. Заложени бяха 3 млн. лв. допълнително от данък сгради и над 4,5 млн. лв от такса смет, което означава, че общинската хазна ще остане на минус с над 7,5 млн. лв. Според Йорданка Фандъкова обаче тази дупка може да бъде запълнена от по-добра събираемост.

И макар че за над 100 000 софиянци писмата от данъчните бяха неприятни, то за хората в квартал "Подуяне" сметката излезе по-малка. Заради по-лошата зона, в която попадат имотите му, Владимир Тодоров плати с 50% по-малко. След възстановяването на старото зониране обаче Владимир ще трябва да се върне отново, но този път, за да плати повече.   

Презонирането само се отлага във времето, но ще се случи, категорични са от Столична община.

След данъчните неразбории броят на хората, които искат да си платят задълженията, е намалял. Вероятно столичани изчакват получаването на "новите" стари сметки и едва тогава ще се върнат пред гишетата. Но пък всички онези 80 на сто от софиянци, за които не настъпи никаква промяна и след презонирането, могат да си плащат спокойно местните данъци и такси и да се възползват от 5-те процента отстъпка, които могат да ползват, ако изчистят задълженията си до края на април.