Председателката на Централната избирателна комисия връчи на Първанов и на заместник-председателя на парламента, Благовест Сендов, удостоверения с изборните резултати.

Тя пожела на Георги Първанов: "да осъществите ползотворно сътрудничество с всички институции, също така да се вслушвате в гласовете на гражданското общество, за да работите успешно за благото на българските граждани."
Първанов отново потвърди намерението си да работи за по-тясно взаимодействие между институциите.

Днес той депозира молбата си за напускане на Парламента. Парламентарната група на "Коалиция за България" трябва да реши това до два дни.
Първанов уточни, че ще напусне БСП след като встъпи в длъжност като президент.

Новият държавен глава каза, че ще запази партийната си книжка като дълбок спомен, защото ще си остане морално свързан с партията, в която е минал целия му политически път. “Ще бъда социален по убеждение, но няма да си позволя партийна пристрастност", допълни той.

На церемонията по обявяване на резултата от изборите отсъстваха Министър-председателят, Председателят на парламента и настоящият държавен глава.

Първанов призова Петър Стоянов да не назначава хора, с които той ще трябва да работи през следващите пет години.
По негово искане, в близките дни, настоящият и бъдещият президент ще се срещнат, за да обсъдят назначенията в СЕМ от президентската квота и бъдещия директор на служба "Военна информация”.


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!