В Италия днес с държавни почести ще бъде погребан агентът на разузнаването, който беше убит от американски войници при освобождаването на италианската заложничка в Ирак Джулиана Сгрена. Траурната церемония ще ръководи лично президентът Карло Чампи. Ще присъстват премиерът Силвио Берлускони, членове на правителството, депутати. В петък американски военни погрешка стреляха срещу колата на журналистката край летището в Багдад.

Никола Калипари участва в преговорите с похитителите на Джулиана Сгрена и в самото й освобождаване. Той беше един от най-опитните служители на италианското разузнаване. Пресата го нарече национален герой. Калипари допринесе и за освобождаването на двете хуманитарни служителки Симона Пари и Симона Торета миналата година.

Инцидентът, който доведе до смъртта на агента, е пълен с противоречия. Версията на американците е, че колата с Калипари и освободената Сгрена се е движела бързо към пропускателен пункт в Багдад, не се е подчинила на сигналите и изстрелите във въздуха и затова войниците са открили огън. Американските военни не били предупредени за операцията по освобождаването на журналистката от вестник "Манифесто". По думите на придружител на Сгрена, обаче американците са стреляли умишлено.

Смъртта на Калипари помрачи радостта от освобождаването на журналистката и предизвика дипломатическа криза между Вашингтон и Рим.