Жителите на шуменското село Дивдядово се славят, като едни от най-добрите лозари в България.

Още Константин Иречек описва традицията на дивдядовчани на празника Трифон Зарезан. Виното, което произвеждали старите майстори винари било с особен сладникаво-горчив вкус. С това вино и днес започват лозарската година стопаните, след като лозята вече иззимуваха.

"Лозята са били основен поминък, и продължават и сега да бъдат основен поминък. А от там, след като имаш основен поминък, имаш и основен празник. Основният празник е Трифон Зарезан", казва Малчо Малев, председател на ПК "Дивдядово".

От тези лозя тръгва пътят на един от най-известните сортове гродзе в България - траминера. Готови отгледани лозички от Чехословакия внася Кольо Николов, дългогодишен лозар и любител на доброто вино. За тази си инициатива отнася сериозна глоба в Министерството на земеделието, но пък България започва своя път в производството на едно от най-добрите вина в света.

"Дойдохме в Дивдядово, облагородихме и направихме първите лозички от траминер. И тук зад нас, туй лозе от траминер, е от тогава", разказва лозарът Кольо Николов.

След празника започва и усилената работа по лозята, защото лозарите в този край имат и дълг - да запазят редките сортове вино, които се произвеждат в шуменския край.