Причина за исканията е проектобюджетът на София за тази година. Съветниците обявиха, че няма да го подкрепят и настояха за свикване на предсрочни кметски избори в столицата.
Общинските съветници искат оставката на столичния кмет не за първи път.

"Начинът, по който се управлява София, е еднакъв с начина, по който Симеон Сакскобургготски управлява България", Атанас Кундурджиев, общински съветник от Демократи за силна България.

"Когато си в опозиция е логично да искаш оставка, като не си се справил на изборите, естествено е да атакуваш тези, които са се справили", коментира столичният кмет.

Според ДСБ, общината е разделена на две групировки - около Общинската банка и Любомир Павлов и около "Софийски имоти" и Антоан Николов. Съветниците обявиха, че няма да подкрепят новия бюджет на града.

Сред слабостите на бюджета, според ДСБ, е че се дават прекалено много пари за градски транспорт в София за сметка на парите за здравеопазване, образование и социални дейности.

Кметът е критикуван и заради увеличението на инвестициите и парите за плащане на главници и лихви по кредити.

"Очевидно тях ги притеснява строителството. Разбирам, преди избори, ако строиш, печелиш дивиденти", каза Стефан Софиянски.

"Не може да се приеме за адекватно състояние, при което дефицитът на бюджета нараства над 2,5 пъти спрямо предходната година и достига 24 на сто от приходите на общината", посочи Димитър Бъчваров, общински съветникот ДСБ.

Бюджетът ще бъде гласуван на сесията в четвъртък. Според лидера на групата на ДСБ в общината Вили Лилков, ако това не стане, общината би могла да работи временно с 1/12 от миналогодишния си бюджет.