Темата на "24 часа" прави анализ на ценообразуването на тока. Заради надценки, екотакси, тарифа за високоефективно производство и т. н. токът поскъпва с 293% от АЕЦ до контакта. Това е почти три пъти увеличение сметна вестникът. Как се стига до тази цена е логичният въпрос, отговорът на който ежедневникът намира в "микса" на НЕК, включващ тока, който продават централите на националната компания по цени, определени от ДКЕВР. Докато стигне до потребителите цената вече е 134,33 лв. Парното можело да поевтинее, заради по-ниската цена на газа.

"Парното може да поевтинее, но не и в София", заявява "Труд". Причината е, че столичната "Топлофикация" не е инвестирала в комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, казва Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР.

"24 часа" цитира премиера Бойко Борисов: "Изказването на президента Георги Първанов му прави чест. Единственото, което съм искал през тези месеци, и това не е било закачка, е той да каже това, че е алтернатива на ГЕРБ."

Анализът на "Труд" проследява коментарите на четирима социолози за ярко изразения конфронтационен стил на новия политически сезон. Подкрепящите ГЕРБ паралментарни сили - "Атака" и "Синята коалиция" - влязоха в открита междуличностна война. Кольо Колев от "Медиана" е сигурен, че при евентуален вот на недоверие тези две партии ще действат без изненади. "Атака" си остава плътно прилепена към управляващите. Десните ще се възмутят от поведението на опозицията, но и ще се постараят да се разграничат от кабинета и накрая... ще го подкрепят. СК никога няма да си позволи и намек за сътрудничество с БСП и ДПС.

Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг мисли, че каквато й да е темата на вота, той няма да мине, тъй като никой не е готов за предсрочни избори с изключение на ГЕРБ. Ако има предсрочни избори, ГЕРБ би постигнал дори абсолютно мнозинство. "Синята коалиция" не е сигурно, че ще мине бариерата. "Атака" ще я мине, но с малко. Така че СК и "Атака" ще гласуват против вота на недоверие. Юрий Асланов от "Афис", е категоричен че ако тема на вота ще е кризата в здравеопазването, то ГЕРБ и "Атака" безусловно ще подкрепят правителството. При тях няма да има пробив. Неизвестности крие поведението на "Синята коалиция". Тя ще подкрепи правителството. Но ще използва дебатите за риторика и за критични бележки. От ДСБ  са направили уговорки към здравната каса. Цветозар Томов от агенция "Скала" пък разгръща тезата, че изненади при вот на недоверие няма да има. "Атака" и "Синята коалиция" ще подкрепят правителството.

В интервюто си за "Труд" Мая Манолова, депутат от левицата, коментира предстоящия вот и убедено заявява, че няма безпомощност на БСП, че протичат дискусии по вота, а вотове ще има по отношение на политиките на управляващите в сферата на висшето образование, науката, БАН, културата, здравеопазване, обедняване, финансова политика.

"Това правителство не показва добра култура на управление на публичните финанси", твърди социологът доц. Живко Георгиев, директор по изследванията в ББСС "Галъп", за "Новинар". "Можем да си признаем, че има достатъчно много мотиви за искането на един парламентарен вот на недоверие. Несъмнено и тазгодишният бюджет не е направен с необходимата компетентност и професионално познаване на бюджетната материя. Съмнявам се, че бюджетът за 2011 година няма да е много по-качествен и няма да отчита реалностите в държавата. В момента в страната няма достъпна и достоверна информация за състоянието на държавните институции. Най-вероятно и пенсионната реформа няма да стартира в близките 12 месеца. Както впрочем и никакви други реформи, колкото и добре да са замислени, няма да бъдат предприети". ДПС е в паника от промените, които "Атака" предлага в Изборния кодекс, информира партийното издание.

Българското правителство да въведе поста министър или държавен секретар на ромската общност, предложи  френският посланик Етиен дьо Понсен в прощалната си лекция пред Атлантическия клуб, отразява събитието "24 часа". Той нарече ромската общност невидима, заради това, че няма свои депутати, няма вестници, няма свои политически и културен елит. Къде са еврофондовете за тази общност, за какво десетилетие на ромското включване говорим, попита посланик Етиен дьо Понсен.

Директорът на варненската болница "Марина" е отстранен от длъжност, информира "24 часа". Причината е, че е укрил простреляно лице от органите на реда. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти. Той съобщи този факт като пример, че който допусне грешка, бива отстраняван от поста си. Отстранени са и двама заместник-председатели на Националния статистически институт. Премиерът обясни още, че е разпоредил на Министерство на здравеопазването да бъде освободен от поста му директорът на една от дирекциите във ведомството. Причината за това е, че въпросният човек е публикувал съобщение в интернет на бланка на определена фирма. Днес министър-председателят присъства на откриването на ново медицинско оборудване в първа МБАЛ - София.

Здравната проблематика е продължена от "Труд" в информация с обвинения в корупция и конфликт на интереси на БСП към здравния министър Анна-Мария Борисова. От партията на червените искат нейната и на екипа й оставки. Аргумент за това е промяната в правилника, според който вносителите на лекарства трябва да изпитват продуктите си, а съпругът на Борисова бил съдружник във фирма с такъв предмет на дейност. Освен това по европрограми се купувало медицинско оборудване за 147 млн. лв., но по неясни критерии. По тези причини БСП настоява вотът на недоверие да е за здравеопазването. Консултациите с ДПС щели да продължат през седмицата.

За "Класа" д-р Антония Първанова, евродепутат от НДСВ, изразява становище, че липсват механизми за преструктуриране на болниците.

Новият заместник-министър на образованието, младежта и науката е Милена Цветанова Дамянова, съобщава "24 часа". Тя е назначена на поста със заповед на министър-председателя Бойко Борисов. Госпожа Дамянова заема длъжността на бившия зам.-министър Милка Коджабашиева, която подаде оставка в началото на септември след обвинение, че нарушава правото на децата от малцинства сами да се определят по етнически признак.

US посланикът даде рамо на СДС за фискалния борд, информира "24 часа". Той призова правителството и партиите да подкрепят предложенията, които ще доведат до продължаване на фискалната стабилност у нас. "Това, което за България е проработило са именно фискалната дисциплина и отговорност", изрази увереност посланикът. Негово превъзходителство посланик Уорлик отказа да коментира предстоящия вот на недоверие, който БСП и ДПС ще внесат към кабинета. "Най-добрият вот ще бъдат местните и президентските избори догодина", разграничи се и лидерът на СДС Мартин Димитров.

Всяка пета компания е застрашена от фалит, коментира "24 часа".

"Пари" разширява данните като констатира, че чуждите инвестиции в България са намалели с 62%.

Нова такса "боклук" под формата на отчисления от общинските бюджети въвежда кабинетът, пише "Труд". Тя ще стига до 70 лева на тон. По този начин, според екоминистърката, кметовете ще бъдат принудени да си строят заводи за боклука, за да може да спазят евроизискванията, а именно да се оползотворяват най-малко 50% от битовите отпадъци до 2020 г.

Рециклирането трябва да засегне най-пълно боклуците от метал, стъкло, хартия, пластмаса и текстил. Що се отнася до строителните отпадъци, минимум 70% от тях трябва да бъдат оползотворявани до 2020 г.

Пред "Монитор" главният архитект на столицата Петър Диков, оповестява, че вече е избран проект за БГ Лувъра, а в София не може да има небостъргачи като световните.

В навечерието на 15 септември "24 часа"  представя интервю с проф. Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката. Той е категоричен - частни уроци - може, но по езици и музика. Есе ще се учи от пети клас, за да стане център в матурата след време. Разпоредбата за забавачките окончателно ще влезе в сила от 2012 г. "Респектът към професията на учителя се връща. Заплащането на труда е добро. Средната заплата е около 700 лв. Учителската професия ще е една от най-авторитетните през следващите години", резюмира министърът.

"Гоним Чили в образованието" е погледът на "Труд" по темата "Образование". Учениците ни са с най-ниски постижения по грамотност на Балканите. Над 53% от децата в прогимназията у нас са на санитарния минимум от знания. Същото е положението и с четенето, твърдят образователните експерти на Световната банка. От 2000 г. качеството на обучението непрекъснато пада. Преди нас по знания в природните науки са: Сърбия, Турция, Румъния. Тревожна е тенденцията, че има огромна разлика в постиженията на учениците, която се определя от вида на училището. А по ниво на грамотност в областта на математиката и природните науки, България трябва да се опита да стигне Чили. Родителите трябва да станат съществена част в определяне политиката на всяко училище, категорични са експертите на Световната банка. Те трябва да имат думата за разпределяне на бюджета, да избират директора, да изказват мнение за учителите.

"Телеграф" добавя нюанс към разбираемия образователен акцент на деня като публикува интервю с учителката на шампионите Бисерка Йовчева, преподавател във Факултета по математика и информатика на Шуменския университет. Тя обучава голяма част от най-успелите български състезатели по информатика през последните години. "Децата успяват въпреки усилията на образователната система. Нещата се случват само с учител, който иска да работи, от заплатаджия учител не става", искрено споделя г-жа Йовчева.

Училището и здравето на децата са акцентите и на "Земя". Учениците са дебели и с очила. Децата все повече стоят пред телевизора или компютъра, а новооткритите спортни площадки и спортни зали са много малко. Прокуратурата е разпоредила проверка на всички детски кухни в страната, за да се види дали се спазват задължителните изисквания за устройството и дейността на детските кухни.

Реформата в образованието не заслужава и тройка, коментира "Сега". 10 години след началото на промените и училища, и университети имат драматични проблеми с качеството. Промените в приемните изпити и матурите през годините бяха любимо упражнение на всяка власт. Матурите бяха 3 - по български, гражданско образование и предмет по избор, после станаха две и ту покриваха само задължителната подготовка, ту профилираната. Във висшето образование фалираха две илюзии - че акредитацията на университетите ще раздели добрите от слабите и че либерализирането на приема на студентите ще доведе до конкуренция. Така от държава, в която малка част от младите продължаваха с висше образование, България се превърна в рекордьор по разширен достъп при пълна имитация на обучение, тъжно констатира "Сега".

Богатите компании намаляват, топят се влоговете им, по-малко са и взетите големи кредити - над 1 млн. или над 100 000 лв., казва за "Стандарт" Божидар Данев, председател на Българска стопанска камара. Това, което сочи статистиката на БНБ, е нормално за условия на криза.

"24 часа" представя становището на Европейската комисия, която заплаши Париж за ромите и определи експулсирането им като "позор". ЕК заяви, че ще започне процедура за нарушение на европейското право срещу властите в Париж. "Това не е дребно нарушение в ситуация от такава важност", заявява еврокомисарката по правосъдието Вивиан Рединг. "След 11 години опит в комисията мога да отида и по-далече: Поведението на Франция е позорно." Рединг обяви, че това е дискриминация на етническа и расова основа.