Отровна риба плаши туристите по румънското Черноморие. Така нареченият Морски дракон е забелязан в южните курорти и вече успя да ужили над 20 души. За изминалите дни 8 рибари и 14 туристи са потърсили лекарска помощ с оплаквания от болезнено ужилване.

Всички случаи са регистрирани в южните курорти Мамая, Констанца и Костинещи. Виновникът се нарича Морски дракон - сравнително малка риба с остри шипове по гърба. Отровата му не е смъртоносна, но може да причини силна болка, алергия, а в редки случаи и парализа. При среща с бодливата риба, специалистите съветват туристите задължително да потърсят лекарска помощ.

Спасителите по плажовете са инструктирани да предупреждават плажуващите за опасността. Начинът да се предпазиш е да внимаваш къде стъпваш. Морският дракон живее на големи дълбочини, но понякога излиза на плитчините в търсене на храна.

52 са случаите на убодени от тази риба във Варна за тази година. Това съобщават от отделението по токсикология на Военноморска болница. Най-често пациентите са любители рибари, които не разпознават рибата.