Българската гранична полиция има пълна готовност да пази от незаконен трафик границата с Турция, обяви Директорът на службата, полковник Валери Григоров.

В момента осем гранични полицаи са обект на вътрешни проверки за корупция, каза полковник Валери Григоров.
От началото на годината за злоупотреба със служебно положение са уволнени 18 гранични полицаи. Десет от тях са от ГКПП Кулата.
Срещу дванайсет гранични полицаи има преписки във Военна прокуратура с данни за корупция.

Полковник Валери Григоров, директор на Национална служба "Гранична полиция" заяви, че в голямата част от случаите, граничните полицаи не са осъществили граничен контрол.

Петима, от вече бившите служители на Кулата, са уличени в системно пропускане на цистерни с бензин.
От гранична полиция отказаха да назоват името на фирмите-собственици на превозните средства, но уточниха, че контрабандните цистерни са на хора от Благоевградския регион.

Доказателствата за повечето злоупотреби на Кулата се получавали от гръцкия пункт Промахон, тъй като на българска територия никъде не е отбелязано, че цистерните съществуват.

Валери Григоров смята, че не може да се говори за някаква организираност. Според него корумпираните служители не работели за определена групировка, а изпълнявали поръчки на момента. “Система на организация няма”, добави той, но "става въпрос за много големи суми".

Има само единични случаи на гранични полицаи, свързани с каналджии на хора, твърдят от Гранична полиция.
За нелегален трафик са осъдени 1 880 души. Повечето от тях са на ниски нива в престъпната йерархия и са с условни присъди.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!