Академията за международна преса – група, отделила се от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд преди 15 години, избра "Потомците" за най-добър филм на годината при връчването на наградите си "Сателит", предаде Ройтерс.

Представителите на организацията демонстрираха неочакван избор в някои от категориите. Никълъс Уиндинг Рефн спечели отличието за най-добър режисьор за филма си "Drive: Живот на скорост". Райън Гослинг бе предпочетен пред Джордж Клуни, Брад Пит и Леонардо ди Каприо в категорията за най-добър актьор за изпълнението си в същия филм.

Общо лентата "Drive: Живот на скорост" получи най-много отличия – четири на брой. Освен за най-добър актьор и режисьор, филмът спечели награди и за Албърт Брукс за най-добър актьор в поддържаща роля и за звуков монтаж и мишунг.

Виола Дейвис бе обявена за най-добра актриса за ролята й в "Южнячки". В категорията за най-добра актриса в поддържаща роля бе отличена Джесика Частейн за изпълнението й във филма "Дървото на живота".

Черно-бялата няма лента "Артистът", която триумфира нееднократно през започналия сезон на наградите, получи признание само в една категория – за сценография и дизайн на продукция.

Призовете за най-добър оригинален и адаптиран сценарий бяха присъдени съответно на Терънс Малик за "Дървото на живота" и Александър Пейн, Джим Раш и Накс Факсън за "Потомците". В категорията за най-добра анимация бе отличена лентата "Приключенията на Тинтин".

Награди "Сателит" за най-добър чуждоезичен филм и най-добър документален филм получиха съответно лентите "Мистериите на Лисабон" и "Айртон Сена".