Двамата дебатираха в Сейнт Луис, щата Мисури, и отново сблъскаха позициите си относно войната в Ирак и по редица вътрешни проблеми като здравеопазването, бюджетния дефицит и абортите.

За разлика от първите дебати, направлявани от водещ, сега опонентите отговаряха на въпроси от публиката. Неизменната тема отново беше Ирак. Чуха се и вече познатите доводи "за" и "против".

"Президентът не откри оръжия за масово унищожение в Ирак и така превърна кампанията си в оръжие за масова заблуда. В резултат на това вас ви бомбардират с послания, че съм сменял позицията си по един или друг въпрос", заяви Джон Кери.

"Не виждам как ще управлявате страната по време на война или период на нестабилност, след като променяте решенията си от политически съображения", подчерта от своя страна Буш.

Друга основна тема в дебата беше бюджетният дефицит. Президентът обясни, че той се дължи на рецесията и на войната, но заяви, че ще изразходва всички необходими средства, за да спечели в Ирак и Афганистан. Кери отвърна, че когато Буш е дошъл на власт, е заварил огромен бюджетен излишък, а сега е първият държавен глава от 72 години насам, който закрива работни места.

След дебатите социолозите отчетоха победа за Кери с предина между 2% и 3%. Според хората в публиката, президентът Буш е имал една основна слабост.

"Президентът не успя да достигне средната класа. Не успя да достигне хората, които искат да чуят как ще реши проблемите на сигурността и безработицата", каза Марк Суонсингър.

Третият и последен диспут между Буш и Кери ще се проведе идната сряда в Аризона.