Пореден строителен инцидент в центъра на София. Стена от стара сграда рухна и премаза седем коли.

Инцидентът е станал към 9 часа на ъгъла на улиците "Тимок" и "Веслец". Там са започнали дейности за премахване на едноетажната сграда, която била ползвана за склад за продажби на едро.

Багерист, нает от частна фирма, разчиствал терена, но погрешно действие от негова страна довело до рухването на една от стените върху паркираните наблизо автомобили.

Техните собственици са възмутени, че районът не е бил отцепен, преди дейностите по разрушаването на сградата да започнат. Хората изчакваха застрахователите, но изразиха увереност, че колите не стават за друго, освен да бъдат бракувани.

На мястото на инцидента бяха изпратени полицаи от Второ РПУ и екип на противопожарните служби. Няма пострадали. Районът на местопроизшествието е отцепен за извършване на оглед.

"Фирмата собственик на сградата е наела друга фирма да я събори и се е получил този инцидент. Сега проверяваме при нас какви документи са пуснали, защото уведомлението им е от февруари месец. Ще проверим и документите за съгласуване на план за безопасност, както и съответно съпътстващите документи за събаряне на една сграда”, обясни Тодор Кръстев, кмет на район Сердика.

По всяка вероятност според институциите инцидентът е можел да бъде избегнат, ако собственикът е спазил съответните разпоредби за събаряне на сграда.

Анатоли Киров, началник на отдел "Контрол по строителството" в район Сердика поясни, че вината тепърва ще се установява. По случая е образувано производство срещу собствениците на сградата. Наложени са им глоби, след като проверка на дирекцията установи, че са разрушили  сградата без план за безопасност. Едноетажната постройка е собственост на частна фирма и е ползвана за склад за продажби на едро. Застрахователи описаха щетите по затрупаните автомобили и изчисляват щетите от инцидента.

От МВР изясняват причините за инцидента и тепърва ще решат дали някой ще понесе наказателна отговорност за случая. Потърпевшите пък ще трябва да чакат застрахователя да покрие щетите по премазаните автомобили. В района има още доста опасни сгради, признаха от община Средец. Тринайсет са съборените постройки от началото на годината досега, но остават още 30. Столичани ще трябва да внимават много не само как шофират, но и как паркират. По закон общината може да наложи на собствениците на сградата глоби от максимум 500 лева.