Филмът "Изпепелени от слънцето 2: Цитаделата" на режисьора и актьор Никита Михалков е руското предложение в надпреварата за наградата "Оскар" за чуждоезичен филм, съобщиха РИА "Новости" и ИТАР-ТАСС.

Лентата на Михалков е била избрана от руската Оскарова комисия сред три филма. Другите кандидати са били "Елена" на Андрей Звягинцев и "Фауст" на Александър Сокуров, който преди няколко дни бе отличен със "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция. В журито на комисията влизат председателят Владимир Меншов, Никита Михалков, Владимир Наумов, Глеб Панфилов, Кирил Разлогов и Карен Шахназаров.

"Цитадела" е част от дилогията "Изпепелени от слънцето 2", разказваща за живота на съветския командир Котов по време на Втората световна война. В образа се превъплъщава самият Никита Михалков. Лентата бе пусната по кината през май 2011 г. При бюджет от 34 млн. долара тя донесе от продажбата на билети в Русия само 1,5 млн. долара. "Изпепелени от слънцето" – един от шедьоврите на Михалков, бе заснет през 1994 г. Лентата получи "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм. Тя е носител и на Гран при в Кан.

Решението филм на Михалков да представя Русия на наградите "Оскар", обаче моментално предизвика скандал.

"Изборът на руски филм-претендент за наградата "Оскар" за чуждоезичен филм, трябва да бъде по-демократичен" - се казва в официално изявление на кинорежисьора Андрей Кончаловски, разпространено от ИТАР-ТАСС. "Струва ми се, че изборът на членове на Оскаровата комисия, както и изборът на руски филм-претендент за "Оскар", трябва да бъде демократичен и по-точно да отразява положението в руското кино", твърди Кончаловски.

Председателят на комисията Меншов отказа да подпише протокола

и заяви, че не е съгласен с това решение. Кончаловски, брат на Никита Михалков, опроверга съобщенията в руските средства за информация, че е член на руската Оскарова комисия. "Това е недоразумение – поясни кинорежисьорът. – Вече от три години не влизам в състава на този комитет."

Според Меншов в комисия всичко опира до личната власт на Михалков.

Меншов е на мнение, че е необходимо да се влее свежа кръв, да се промени съставът на комисията. Той призова Михалков сам да оттегли филма си от надпреварата за "Оскар". Личният му фаворит е "Елена" на Звягинцев.