Жителите на едно самоковско село днес приготвиха над 50 вида ястия с боб по повод откриването на едно от най-големите събития за селото - международния боб-фест.

Шумният празник в село Радуил, който вече е традиция, ще продължи и утре.

Тогава ще бъде връчен и уникалният приз "Златен боб".

Забравете за смилянския боб, сега на мода е радуилския. Местните хора го приготвят с масло и не изхвърлят първата вода при варенето. Това е тайната на уникалния му вкус.

В Радуил могат да ви сготвят над 50 вида ястия с боб. Затова селото е домакин на втория по ред боб-фест. Тук ще опитате боб с пръжки, боб с лук, пълнени чушки с боб, дори печен боб в кисело зеле. Според баба Елена, славата на радуилския боб се носи по целия свят.
"Кога е българския владика ходил при папата в Рим, пак без радуилски фасул не са го пуснали", разказва Елена Велинова.

Пет казана с боб трябваше да нахранят днес гостите на празника.

Димитър Рашков е автор на статуетката "Златен боб", която ще бъде връчена на най-атрактивния участник в бобения фестивал.

"Сякаш този празник, така пасна ми и като тема и като настроение. Наистина, по-шумен и по-уханен празник не съм срещал", казва скулпторът Димитър Рашков.

И докато оптимистите на боб-феста очакват чорбата да се свари, песимистите се притесняват, че тази нощ над селото може да зейне озонова дупка.