Това потвърдиха за Би Ти Ви от Агенцията за приватизация.

Процедурата за приватизация на БТК ще бъде обявена след обнародването в "Държавен вестник" на последните изменения на Закона за приватизация.

Приватизацията на БТК ще премине през два етапа, уточниха от Агенцията за приватизация. При първия етап кандидат-купувачите не са длъжни да предлагат оферта с конкретна цена. Това ще стане при втория етап, до кайто ще бъдат допуснати само част от кандидатите.
Вече е ясно, че определяща за избора на купувач за БТК ще бъде предлаганата цена, инвестициите и чак на трето място социалния фактор.
При раздържавяването БТК ще получи лиценз за трети Джи Ес Ем оператор в България, но лицензът за мобилен оператор ще трябва да бъде платен отделно от купувча.
По неофициални данни интерес към приватизацията на БТК до този момент проявяват няколко фирми, които отговарят на задължителното условие - да имат поне 2 милиона абонати и оборот от над 500 милиона евро за 2000 година. Сред кандидатите е израелската "Гандан груп", която е партньор на бившия собственик на "Мобилтел" Лев Леваев. Интерес проявява и гръцката "ОТЕ", която, заедно с холандската "Кей Пи Ен", почти успя да купи БТК при предишния опит за приватизация.

Транспортният министър Пламен Петров потвърди преди ден, че и турският оператор "Тюрктелеком" иска да купи БТК. Новите играчи в наддаването за българския телеком се очаква да бъдат руската "Система" и унгарският оператор "Матаф", който е собственост на "Дойче телеком".