Кръгла маса „Присъединяването на България към шенгенското пространство в контекста на унгарското председателство на ЕС” ще се проведе днес в София. Форумът е организиран от делегацията на ГЕРБ в Европейския парламент. Дискусията ще бъде открита от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той ще представи изпълнението на мерките в Националния план за действие за прилагане на разпоредбите от Шенген.

Експозета по темата ще представят министърът на външните работи Николай Младенов, посланикът на Белгия Марк Михелсен и посланикът на Унгария Юдит Ланг. Изказвания ще направят евродепутати от ГЕРБ/ЕНП, както и техни колеги от Румъния и Малта.

Участие във форума ще вземат още председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министрите Маргарита Попова, Томислав Дончев, Росен Плевнелиев, съпредседателите на ПГ на ГЕРБ. Поканени са още народните представители от Комисията по външна политика и отбрана, вътрешната комисия,  Комисията по европейските въпроси, както и представителите на дипломатическия корпус.