"Не знам дали точно в празничния ден трябва да разискваме проблемите. Ако в дните за празник се занимаваме с делниците, а делниците ни се превръщат в празници, мисля, че разминаването ще е фатално", заяви в предаването "Тази сутрин" актрисата Цветана Манева във връзка с 10-процентните съкращения, които предвижда реформата в театъра.

"Поласкана съм, че премиерът Борисов е обърнал внимание на моите думи – да, те са крайни, те са провокативни, но са с цел най-после да се артикулира какво смята да прави културното министерство с т.нар. реформа.

Театърът е едно много смислено, много стойностно изкуство, както всички останали, но съдържа едно достойнство повече - това е един миг повече, за разлика от другите изкуства. Просто заради съприкосновението на тези, които творят на сцената и тези в залата. Това неуловимо движение на чувства и мисли, което се осъществява в момента, когато се извършва.

Този акт на изкуството, което е изповед се прави всяка вечер по време на спектакъл в театъра. Пледирам за особено внимание, настоявам за особено внимание заради толерантността ни, за търпеливостта ни, за разбирането, за понасянето на страхотното напрежение от противоречията, които съществуват и е невъзможно да твориш, да създаваш с радост в момент на стрес", каза още актрисата.

"В момента, в който хората се превърнат в процент, за мен е страшно", заяви Манева. "Този ентусиазиран акт на възмездие в продължение на повече от десет месеца има вулгарна екстремност", каза още тя.

Целият разговор с актрисата можете да видите в прикачения файл.