Китайците уважават кулинарните си деликатеси, но се опасяват, че те може да не се окажат по вкуса на участници, гости и милиони туристи, свикнали със вкусовите особености на западната кухня.
Твърде скоро в Пекин ще отвори врати Център за подготовка на готвачи за западна кухня. Той има амбициията да подготви достатъчно майстори, които след 4 години да отговорят достойно на кулинарните претенции на прилива от посетители за Олимпиадата. Деликатеси като варени кокоши крака или рибешки устни предизвикват определено гастрономическо любопитство. Интересно обаче дали един средностатистически европейски турист би изкарал две седмици на препържени скорпиони
В Пекин вече има достатъчно много френски, италиански и други ресторанти, където се предлага западна кухня, но в това отношение градът все още изостава от такива градове като Шанхай или Гуанчжу.
За олимпиадата след 4 години ще има специална улица на интернационалната кухня. По нея най вероятно ще се разхождат любознателни туристи, на които обаче няма да им стигне куража да опитат местните специалитети. Други пък може и да загърбят "западните ветрове" в китайската кухня.
Прогнозите още от сега са, че след 4 години в Пекин ще бъдат похарчени повече от 2 милиарда долара само за храни и напитки. А това си е доста ядене.
