Всеки тежко болен, консултиран онлайн, сподели своята идея за "24 часа" шефът на "Пирогов" проф. Димитър Раденовски. Спешните центрове в страната могат сравнително лесно да бъдат организирани в информационна мрежа, така че разкарването на тежко болни да престане. Той предлага няколко високотехнологични болници като ВМА и ИСУЛ да са ръководещи, а "Пирогов" да консултира онлайн заплетени случаи от спешните центрове в провинцията и да ги насочва към правилната клиника. Така ще престане порочната практика болни пациенти да се прехвърлят "като горещ картоф" между лечебните заведения. Създаването на мрежата в страната е по-скоро въпрос на организация, отколкото на голяма инвестиция, убеден е проф. Раденовски. Той ще запознае с идеята здравния министър Стефан Константинов.

"Новинар" отразява в уводна статия: Лекарите искат затваряне на здравната каса. Шуробаджанащината била водеща при разпределянето на пари. Здравната каса да бъде ликвидирана, тъй като е неработещ инструмент - (БЛС). Шефът на съсловната организация Цветан Райчинов предложи на мястото на НЗОК да се назначат около 15 души във финансовото министерство, които да казват как да работят здравните служители. Докторите възроптаха, че финансовият министър Симеон Дянков еднолично определял цените на медицинските услуги. "Това го има само в Северна Корея и Куба. Дянков скоро ще определя цените и на марулята, и на олиото", заяви шефът на БЛС. Днес медиците ще излязат на протест пред парламента. Райчинов обясни, че лекарите недоволстват не заради недостатъчното финансиране, а настояват за прозрачност при разпределението на средствата за здравеопазване от НЗОК.

Погледът на "Монитор" е полярен: Парите за здраве догодина са с 400 млн. лв. повече. Протестът на лекарите е пред провал. Медиците отказват да излязат на площада.

„24 часа" цитира думите на премиера Бойко Борисов, който коментира атаките срещу вътрешния министър. "Не мога да разбера как хората с по 1-2% рейтинг дават оценка на хора с 50-60% одобрение", каза той и попита: "Знаете ли как в Синята коалиция ще се радват да имат рейтинга на Цветанов? Тогава няма да можем да им затворим устата. Сега при 2% одобрение правят панаир всеки ден." Запитан дали вътрешният министър не избързва с даването на оценки, Борисов отговори: "Цветанов бе поставен под изключителен натиск, и то крайно несправедлив, в парламента, в медиите. Той ще бъде вътрешен министър. С последните две операции от снощи доказа, че се справя прекрасно. Аз го познавам добре, това му е характер." В изказването си пред върховните касационни съдии той подчерта, че ГЕРБ е единствената политическа сила, която не се е намесвала в работата им.

Годишнината на върховния съд уважиха още президентът Георги Първанов, шефът на парламента Цецка Цачева, правосъдният министър Маргарита Попова, лицето на ВСС Анелия Мингова, конституционни съдии, омбудсманът Константин Пенчев, нашият съдия в Люксембург Александър Арабаджиев и много видни юристи.

Сегашният начин за пенсиониране по т. нар. точкова система да остане и през 2011 г., информира "Труд". Такова предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване ще внесат депутати от опозицията между първото и второто четене на проектозакона. С 90 гласа "за", 37 "против" и трима "въздържал се" той бе приет днес на първо четене. Текстовете променят правилата за пенсиониране от 1 януари 2012 г., но предвиждат сегашната
точкова система да отпадне от 1 януари 2011 г. Това означава около 8-10 хил. кандидат-пенсионери да имат сериозни затруднения, решат ли да излязат в пенсия. Става дума за хора, които са навършили изискваната възраст (60 г. за жените и 63 г. за мъжете), но не им стига стаж. По сегашния ред възрастта е задължително изискване, стажът не е, от догодина стажът също ще бъде задължителен. Сега, за да излезе в пенсия мъж, трябва да е събрал 100 точки (63 - от възраст и 37 от стаж). За жена точките са 94 (60 от възраст и 34 от стаж.). Министър Тотю Младенове сигурен, че правата на хората са защитени.Таванът на новоотпуснатите пенсии да отпадне окончателно от 1 януари 2014 г. Работещите в мините, в металургията, химията, железниците ще могат да се пенсионират по сегашния ред и в идващите 4 г. (до 31 декември 2014 г.) реши парламентът.

Медиите у нас не са свободни и са под натиск, констатира лидерът на БСП Сергей Станишев на международна конференция за свободата на медиите, пише "24 часа". Това върнало вицовете, както било преди 1989 г. "Сега всеки ден чувам нов виц за властта. Ако в началото на мандата имаше всеобща любов между медии и правителство, днес вече властта демонстрира раздразнение от въпросите на журналистите."  Станишев бе домакин на международен форум "Свободата на медиите и демокрацията под заплаха". За участие в него дойдоха български и чужди евродепутати от групата на алианса на социалистите и демократите в ЕП, както и председателят им Мартин Шулц. "Труд" допълва, изказаната оценка, пак с думи на соцлидера, но вече с ракурс: Властта прави всекидневен пълзящ преврат за овладяване на всички власти, нарушавайки конституцията.

400 oпасни сгради, аха, да паднат в София, отразява тревожната статистика "24 часа". Те могат да се сринат всеки момент, нуждаят се от спешно укрепване и "дебнат" из улиците на София. 300 са частни, сочи справка на Столичната община. Най-много рушащи се къщи има в районите "Възраждане", "Оборище" и "Сердика". Основният проблем е, че собствениците не полагат грижи за имотите си. А над 2000 сгради в София не са въведени в кадастъра, съобщи главният архитект на столицата Петър Диков.

Сградите не са незаконни, но не са въведени в експлоатация. Столичната община работи заедно със "Софийска вода" и ЧЕЗ, за да се установи кога са издадени партиди за ток и вода на всяка една сграда.

"Атака" оформя като водещо заглавие факта, че партията е издействала още 40 млн. лв. за образование, като корекция за бюджет 2011. Нужна е национална програма върху какво да работи БАН, е убеден Волен Сидеров.

Икономика

Всеки четвърти кредит у нас бил с проблеми, коментира "Труд". Банките имат резерви "като мечки преди зимен сън", твърди банкерът Стоян Александров. Добра идея е при необходимост банките да имат достъп до фискалния резерв. Друг е въпросът срещу какво ще се дава достъп до него.

Пред "Дума" проф. Гарабед Минасян, констатира: Правителството е виновно за отлива на чужди инвестиции. Ниската данъчна тежест не може да бъде единственият стимул за чуждия бизнес у нас. Икономистът е един от поддръжниците на идеята за премахването на плоския данък у нас, която финансовият министър Симеон Дянков нарече "малоумна".

Правителството все още не успява да създаде действени условия за привличането на чуждестранен капитал, ето защо бягат инвеститорите. По неговите думи реални грантове от ЕС остават неизползвани и това излъчва отблъскващи сигнали за чуждия инвеститор. По неговите думи БНБ трябва да поеме своята отговорност за смекчаване на ликвидните затруднения.

Свитият вътрешен пазар ще е спирачка за икономиката ни, твърди Световната банка, пише "Сега". Външните наблюдатели остават по-големи скептици за икономиката ни от българското правителство. Експертите упрекват кабинета за розовите му  прогнози. Анализаторите на "Роял бенк ъв Скотланд" обявиха  за утопични плановете на София за 3.6% ръст догодина.

"Правителствените очаквания за БВП трудно може да бъдат постигнати, тъй като потребителското търсене остава слабо", посочва Тимъти Аш, шеф на отдела за развиващите се пазари. Според експерта бюджетните разчети за 2011 г. са стъпили на прекалено оптимистична база, данъчните приходи може да не се изпълнят и ще се наложи ревизия на бюджета.

"Пари" съобщава, че българските биохрани са по-успешни в чужбина. Фирмите, които предлагат екопродукция у нас, имат по един цех и малко работници.

"Класа" публикува интервю с Томислав Дончев, министър по управление на средствата от ЕС, който твърди: В средата на декември внасяме в МС проектозакона за обществените поръчки. Не е нормално обжалването на процедурите да се точи по половин година. Искаме да създадем агенция, която трябва да обединява всички съществуващи оперативни програми в едно, за да се ръководи пряко инвестиционният интерес. Агенцията ще се управлява от един човек, който ще носи цялата отговорност.  

Общество

Мариана Тодорова, един от десетте инициатори на АБВ, е убедена, че: АБВ не се дирижира от президента, пише "Труд". Всичко около АБВ тепърва предстои да се оформи юридически. Това не е алтернативата с главна буква, нито е необходимо да се членува. Също така това не е президентски проект. Идеята бе предложена на президента, той я е одобрил, но тя не е дирижирана и не е направлявана от него, а от широк кръг личности. Що се отнася до интереса - вижда се, че в обществото има акумулирано недоволство, което очаква някаква алтернатива. Нормално е то да проявява любопитство. А изразената недобронамереност показва, че има страх. Така си обяснявам слуховете, които циркулираха преди тръгването на АБВ. Коментарът на "168 часа" изгражда коренно противоположна теза: Първанов най-много натискал за проекта.

Гласят ни кабинет на националното спасение. В пространството на политическите идеи е и интервюто за "Труд" на председателя на групата на Социалистите и демократите в Европейския парламент - Мартин Шулц, който смята, че е странно да преследваш леви, а да хвалиш Живков, визирайки премиера Борисов. А председателят на ЕП Йежи Бузек, казва за "Българска армия": Българската опозиция срещу комунизма съхрани европейските ценности. Позицията на посланик Джеймс Уорлик, оглавяващ посолството на САЩ в страната ни, е категорично заявена пред "Труд": САЩ възлагат големи надежди на България. Партньорството между двете страни се характеризира с общи ценности и общи цели. Това никога не е било по-ясно, отколкото днес, когато се открива срещата на върха на НАТО в Лисабон, обобщава Негово Превъзходителство.

За "24 часа" Валери Найденов, журналист, коментира проекта за нов избирателен кодекс, с метафоричен акцент върху левитирането - над земята и далеч от реалността - и алюзия за острова на учените хора от произведение на Дж. Суифт. Никой разумен човек не очаква от парламента някакви демократични избирателни придобивки. Но крайно време е разумните хора да схванат, че депутатите не могат да определят как да бъдат избирани, това  решение е суверенно право на народа. "Дума" е сигурна, че ГЕРБ си гласува служебна победа на изборите догодина с предложения проект за ИК. Кабинетът се скри от дебата по него. С подобно гласуване ще се узакони шмекерлъкът на управляващите за служебно предимство на предстоящите избори, отсече депутатът Мая Манолова. "Основното е да ограничите правото на глас на хората, ако може избори да не се провеждат, а официалната социологическа агенция на управляващите само да обявява резултатите", обобщи тя.

Пред "24 часа" Николай Василев, бивш министър и вицепремиер, споделя с откровеност: Заслужава уважение, че правителството планира да намали държавните разходи до нива, до които ние не успяхме. На страниците на вестника, пребитият и ограбен млад репортер на БГНЕС Радослав Петкашев, заявява: Вечер пак ще излизам, иначе ще е победа за биячите. До стената сме притиснати, а агресията и социопатите стават повече.

Заинтригуващо е заглавието на първа страница на "Сега",  огледална реплика на предходния материал: МВР започва ревизия на престъпността на прехода. Целта е да се разсеят съмненията в обществото, че по знакови случаи от последните 20 години не се е работило. Президентът, председателят на парламента и премиерът се стараеха да гледат в различни посоки на тържеството по случай 130-годишнината на Върховния касационен съд. Борисов заяви, че правителството ще свърши всичко, което трябва, нека и съдебната система да направи това преди следващия доклад на Брюксел.

Вечната борба с престъпните прояви е илюстрирана от категоричните намерения и думи на Николай Николов, ръководител на МВР София-област, оглавил дирекцията преди месец, споделени за "Телеграф": Ще махна проститутките от магистрала "Хемус". Колегите не вярват, че ще се справя, смятам да ги опровергая.