В дебат пред Сенатската комисия по въоръжените сили сенаторите-републиканци възразиха срещу приема на нови членки на НАТО през тази година. Тяхната позиция е изненадваща, защото мнението на техния съпартиец Джордж Буш и администрацията в Белия дом е за разширяването на Алианса.
Още миналата година президентът заяви, че на срещата на върха в Прага през ноември процесът на разширяване ще продължи.

Сенаторът Джон Уорнър предложи Алиансът да се откаже от разширяването и да се съсредоточи върху модернизацията си.
"Ако НАТО включи повече страни от настоящите деветнадесет, някои се боят, и аз споделям опасенията им, че Алиансът ще стане все по-неефикасен, трудно ще взема решение и ще е нещо като умален вариант на ООН за Европа", предупреди сенатор Уорнър.

Джеймс Инхоф, сенатор-републиканец от Оклахома, посочи, че разширяването ще отклони американски военни ресурси от операциите за защита на САЩ.

Сенаторите-демократи, които са малцинство, подкрепят проекта за прием на нови членки в НАТО. Заместник-държавният серетар Марк Гросман каза по време на дебата, че правителството на президента Джордж Буш още не е решило кои от деветте страни- кандидатки ще подкрепи и че е отправен призив към европейските съюзници да не бързат с това решение.