Само месец след дебюта си на големия екран филмът "Мисия Лондон” вече събра 2,1 млн. лева приходи. Както вече е известно, филмът е на режисьора Димитър Митовски и е по романа на Алек Попов.

Авторът на историята сподели, че още преди създаването на филма, книгата е вървяла доста добре, като само в България романът има цели пет издания. Въпреки това, е било трудно да се предвиди какъв успех ще има кино лентата. "Такива неща човек обикновено не може да предвиди, те се случват. Ако можеше да ги предвижда, животът би бил много по-безинтересен. Така че, обикновено човек, когато пише една книга и създава някакво произведение на изкуството, дори продукт, да кажем най-просто, не може да предвиди изцяло каква ще му е съдбата”, каза Алек Попов.

Според него "прогнозите” се усложняват и от ситуацията с киноразпространението, а и с книгоразпространението. Много големи градове страдат от липсата на кина и книжарници. Според писателя, гражданите са тези, които трябва да изразят своето недоволство от една такава културна политика. "Мисля, че хората трябва да започнат да изисква тези достижения на цивилизацията да присъстват в техния град под един или друг начин и това е работата на гражданското общество”, каза Попов.

Тези, които са чели романа или са гледали филма, знаят, че в него смешните моменти се редуват с горчивите проявления на лошите страни от българския манталитет, с "байганьовщината”. "Всеки човек, всеки народ, всяка нация, дори най-великата, имат своите комплекси. В това няма нищо лошо. Ние трябва да говорим за тези комплекси и това правя с тази книга и с другите ми книги. Аз много често говоря именно за тези културни травми, които съществуват в малките народи”, обясни Алек Попов.

Мнозина може би се интересуват от това дали героите от "Мисия Лондон” са вдъхновени от реално съществуващи личности в българската действителност. "Героите в тази книга са архетипни герои, това са архетипни фигури на нашия преход. Би било лошо за самата книга, за литературния текст, ако аз се придържах или следвах някакви конкретни личности. Това е много дребнаво”, обясни авторът.

Относно евентуално продължение на филма "Мисия Лондон”, което да бъде направено по книгата на Попов "Черната кутия”, писателят каза, че ако хората искат то да бъде направено и ако вдъхновението е налице, то продължение ще има.

Тази вечер писателят ще се срещне със своите читатли и почитатели в клуба Spirt and Spirits, чийто вдъхновител е Любен Дилов – син.