Общо 35 милиона лева ще струват предстоящите избори на данъкоплатците. В този размер е план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на двата вота - за президент и за местна власт, която правителството прие в сряда. Най-много средства - 18 милиона лева, ще отидат за възнаграждения на членовете на общинските и секционните избирателни комисии и специалисти.  За възнаграждения и техника за дейността на ЦИК, са предвидени 1 милион лева.

Обработката на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите ще струва на бюджета 2 милиона лева. Логистичното осигуряване на изборния процес ще погълне близо 7 милиона, а разяснителната кампания на ЦИК за правата и задълженията на гражданите и за начина на гласуване - още 200 000 лева.

Няколко министерства и Сметната палата също получават средства за подготовката на избирателните списъци, организация на гласуването в чужбина и в училищата, охрана. По това перо 800 000 лева отиват в регионалното министерство, 4 милиона – в МВР, 500 000 – във МВнР, 80 000 – във военното ведомство, 14 000 – в образователното и 150 000  - в Сметната палата.

52 партии са подали заявления за участие в местните избори

съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Ралица Негенцова. ЦИК е регистрирала вече пет политически партии - ГЕРБ; Политическа партия "Съюз за Пловдив"; "Вяра, Морал Родолюбие Отговорност - Национален идеал за Единство"; Земеделски съюз "Александър Стамболийски" и "Обединена  Социалдемокрация".

ЦИК е отговорна за назначаването на общинските избирателни комисии

До 13 август кметовете ще имат консултации с парламентарните партии. Досега са постъпили 12 предложения за общински ЦИК от общо 264 общини. До  18 август трябва да бъдат назначени всички общински избирателни комисии.

Има решения за гласуване на президентския вот на българите зад граница

и за организация на изборните секции там. Ръководителите на посолства и консулства до 13 август трябва да поискат съгласие на съответната държава за разкриване на секции. Избирателни секции се разкриват в населените места с наши консулство или посолство ако има 20 души заявили, че ще гласуват.

Ако в съответното населено място няма дипломатическа или консулска служба,100 трябва да обявят, че ще гласуват до 27 септември. Тези заявления, подписани саморъчно, трябва да бъдат пратени лично, чрез писмо или на електронна форма, в PDF формат на съответното дипломатическо представителство.

Българите, които искат да гласуват извън страната трябва да обявят това в писмена форма до 27 септември. Те се заличават от списъците по постоянен адрес.

От 5 август ЦИК започва да приема документи за регистрация на партии, които искат да участват в президентските избори. Документи за местните избори се приемат в ЦИК до 17 ч. на 8 август.