Връщането на Българския държавен стандарт за хляба ще спре добавянето на боя и химикали със съмнително въздействие върху човешкия организъм, широко практикувана от нелегалните производители.
„Има процедура, съгласуване с патентното ведомство, ще внесем документи за хляба и месото, има и определена опозиция, защото не могат да си правят каквото искат”, каза министър Мирослав Найденов.
Въпросът за рецептурата на хляба по БДС преди и сега търпи голямо развитие - по принцип в хляба се слага брашно, вода, мая и сол”, каза Мариана Кукушева, Асоциация на хлебопроизводителите.
До месец правителството трябва да одобри и създаването на единна агенция за контрол върху качеството на храните. Освен да внесе яснота и да облекчи бюрокрацията, целта на агенцията ще бъде да извади на светло и сивия сектор в хлебопроизводството.