Необработените скъпоценни камъни, които британският супермодел Наоми Кембъл е получила през 1997 г. след благотворителна вечеря с тогавашния южноафрикански президент Нелсън Мандела, са истински, съобщи местната полиция.

Джеръми Ратклиф, бивш мениджър на Детския благотворителен фонд на Мандела, е взел необработените диаманти от Кембъл на следващия ден, тъй като се опасявал, че тя може да наруши закона като ги изнесе от Южна Африка.

Кембъл даде показания в четвъртък в процеса за военни престъпления в Хага срещу бившия либерийски президент Чарлз Тейлър. Тя обясни пред съда, че е получила няколко "мръсни на вид камъчета" след благотворителната вечеря, но не е знаела дали те са кървави диаманти или дали неизвестният им дарител всъщност е Тейлър.

Проверки доказват, че скъпоценните камъни са диаманти, съобщи южноафриканската полиция. Започнато е разследване за установяване на техния произход.

Притежаването на необработени диаманти е престъпление в Южна Африка. Ратклиф предаде камъните в четвъртък малко след показанията на Кембъл.

Тейлър е обвинен в подстрекаване към убийство, изнасилване, осакатяване, сексуално робство и набиране на деца за войници по време на войните в Либерия и Сиера Леоне, при които бяха убити повече от 250 000 души. Той отрича всички обвинения.