Саморазправата е станала в ранните съботни часове без знанието на родителите. Всички момчета са непълнолетни.
Четири деца се събраха тази сутрин в полицията, заедно с майките си, за да подадат жалби.

В петъчната вечер, около 22 часа, всяко от тези момчета е било на гости, на път към вкъщи или в компютърен клуб. Тогава неизвестни счупват стъклото на автопатрулна кола и открадват радиостанцията й. Така, след полунощ, момчетата се събират в полицейското управление. Там е и 17-годишният Кирил, който по време на кражбата си е бил у дома. Дежурните обаче отвеждат и него без да дадат обяснения на майка му.
В управлението никой не казва на жената какво става със сина й, както е по закон.

Момчетата разказват, че са били ритани и удряни.

От полицията отричат да са били момчетата, въпреки медицинските.

Инспекторката от Детска педагогическа стая обясни, че не е присъствала на разпита на всички деца, както е по закон. Малко по-късно тя се отметна от думите си и каза, че е присъствала на разпита и на петте момчета. 

Служителите от полицията в Костинброд са нарушили още веднъж закона в момента на кражбата, като са оставили колата без надзор Те са отишли за кафе и минерална вода. Служебният "Опел" е бил паркиран до прозореца на заведението. От там се е виждала задната част на колата. В момента на кражбата никой от полицаите не е чул, че прозореца се чупи и колата се обира. Сигналът е подаден от втората патрулка.

Всички полицаи, свързани със случая, са наказвани поне два пъти. Това заяви началникът на управлението, майор Георги Георгиев.

Назначената от РДВР-София проверка трябва да приключи до месец. От полицията допълниха, че двама от младежите са регистрирани в Детската педагогическа стая за футболно хулиганство.

На 10 февруари обаче, в управлението в Костинброд, е подадена още една жалба за побой над младеж.
Семейството на пострадалия Александър Иванов още не е получило обяснение защо полицаите Ивайло Михов и Людмил Иванов са били и заплашвали с пистолет момчето.