Така е изпълнено основното условие на Израел за вдигане на блокадата срещу палестинския лидер.

Арестите бяха извършени след последните 24 часа на мощни атаки на израелската армия по суша, въздух и вода срещу палестинските територии. Най-малко 20 палестинци са загинали. Повечето жертви са служители на службите за сигурност, но сред тях има и четирима цивилни.

За пръв път от повече от година и половина насам израелски танкове навлязоха в град Газа. Взривена беше и радиотелевизионна станция "Гласът на Палестина". В Рамала през изминалата нощ израелски хеликоптери "Апачи" разрушиха постройка, разположена на едва няколко метра от сградата, в която се намират канцелариите на палестинския лидер Ясер Арафат.

Рано сутринта израелската авиация продължи обстрела на сгради на палестинските сили за сигурност в ивицата Газа.

По-същото време автономната полиция е извършила и ареста на трима мъже, заподозрени за убийството на израелския министър на туризма на 17 октомври. Двама са вероятните извършители на атентата, а третият е сред командирите на "Народния фронт на освобождение на Палестина" - организацията поела отговорността. "Фронтът" обвини автономната власт, че действа под диктата на Израел и заплаши с отмъщение, ако на арестуваните активисти се случи нещо.