Един от най-чистите до скоро заливи край Созопол е превърнат в помийна яма. Собствениците на луксозни имоти изливат отпадните си води в морето, за да не плащат за изпомпването им. За случая във вилното селище Червенка сигнализираха зрители на bTV.

Скрити в избуялата растителност, десетки тръби изливат вода директно в морето, на метри от къпещите се летовници. От къде идват е трудно да се проследи, но миризмата от тях е непоносима, особено нощем. В селището, което няма канализация, вилите са вече близо 400. Задължение на собствениците им е да имат септични ями и да ги почистват, когато се напълнят. Повечето обаче си спестяват разходите.     

Според доскорошния управител на селището проблемът е, че се строят огромни постройки, а капацитет за извеждане на отпадните води няма.        

От екоинспекцията в Бургас обещаха да проверят случая. Районът около Созопол е сред критичните по Черноморието, тъй като няма пречиствателна станция. Строителството й беше спряно, защото проектът се оказа раздут. От общината се надяват новият проект да бъде одобрен до края на годината.