Обилните валежи снощи предизвикаха кризисна ситуация в някои области - Плевен, Велико Търново и Русе. За последното денонощие в Свищов са паднали общо 43 литра на квадратен етър и това е най-дъждовният град в Европа днес. Повече информация за пораженията от Станислава Цалова:

Наистина днес най-накрая слънцето е по-щедро, но нощта в Северна България беше много бурна. За рубриката "Аз, репортерът” потребителите ни изпратиха стотици снимки и видео материали, само от тази нощ.

Дъжд и градушка нанесоха множество щети тази нощ в Свищов. Пороят е разрушил пътна настилка, затлачил е канализации. Екипи на "Гражданска защита”, противопожарна служба, ВиК и електроразпределителната компания цяла нощ са отстранявали аварии, причинени от изпопадали клони, дървета и камъни.

По думите на кмета на общината - Станислав Благов, обстановката се нормализира, но с бавни темпове. В югозападната висока част на града има активизирани свлачища. Наводнени са приземни етажи на сгради, изпочупени са стъкла на автомобили. Комисия тепърва ще оценява нанесените от бурята щети.

Тежко е положението и в Никопол

Там няма бедстващи хора, но има непроходими улици, изкъртени настилки и наводнени къщи. В момента екипи на пожарната и "Гражданска защита” работят по отводняването и разчистването на пътищата.

Днес за малко дъждът ще ни даде почивка и това ще е точно едно затишие пред буря, защото

в събота ни очаква много сериозна обстановка,

с условия за интензивни валежи, с бурен, в планините и ураганен вятър. Така че утре интензивните валежи се очакват следобед в Западна България, в останалата част от страната също ще вали, но по-слабо.