Все още няма закон, който да регламентира и контролира дейността на т. нар. гадателки и лечителки и да отчита парите, които те печелят. Така тези жени свободно практикуват професията си за сметка на наивността на хората.

Едва 21 са регистрираните психотерапевти, които имат право да оказват помощ у нас. Няма точна статистика за това колко са врачките и феномените. Но поне 5 жени с претенцията за лечителки и гадателки се разхождат само на площад "Света Неделя" в столицата и спират хората, за да им предскажат бъдещето. Естествено срещу заплащане. Схемите, по които заговарят жертвите си, са две - или предсказват щастие и успехи, или пък голяма беда.

Някои от гадателките отиват и по-далеч като избират за свое работно място големите болници в столицата. Там причакват болни и им предлагат изцерение за всичко.

Отиваме пред Белодробната болница, за да проверим докъде могат да стигнат тези жени в лъжите си. Само след няколко минути поредната "пратеница на Бога" идва за да предскаже бъдещето. Измислям си историята на майка с болно дете.

- Имате магия.
- Не вярвам.
- Така ви е направена, чедо, Бога ми го казва, така ви е направено, аз съм християнка.
Пускай тука една пара...Слушай ме, мойто дете, от едно известно време ти си забелязала, че не ти върви, мойто момиче. Разбираш ли ме? По рожбата. Пръскана си с от умрел вода.
Приемай мойта билка. Ако ги приемаш билката, ще имаш здраво и щастливо дете, ако не, искат да те погубят, искат да имаш гроб и сълзи по твойта рожба.
- Каква е тая билка?
- Е тая билка ще ти спаси чедо главата и живота.
- Ама сигурна ли си, че няма да ми навреди, аз на такива неща не вярвам изобщо...
- Няма да ти навреди, слушай баба, няма да плачеш. Аз, баба Мария, кажи благодарение, че Гергьовден те спасява, че си имала късмет баба да те срещне тука...


Така подаде ли се веднъж човек на думите на баба Мария, тя не оставя жертвата си, докато не й се плати:

- Тука ти струва само 95 лева, пускай си тука парата сега. Ти ще ги дадеш, ако не го вземеш ще имаш да пострадаш - гроб, сълзи ще имаш мойто дете, ето това е кръст, българска, християнка. Пускай си тука парите. По доктори ще ходиш, лек и цяр твойто дете няма да има. Тоя доктор, аз ти казвам ще съжаляваш, ще ревеш, да не дава Господ, но ми се дава, че ще има кръв от носа и пяна от устата.

Уговаряме се да се срещнем на другия ден по същото време отново, за да донеса парите за „лечебните" билки. Междувременно баба Мария се застрахова и от конкуренция: „Значи на друга жена няма да се спреш. Тука минават гледачки, на нито една няма да се спираш, чуваш ли ме? Аз съм почнала с теб и трябва да го свършим, разбираш ли ме?”..

Отиваме на следващия ден. Баба Мария вече е пред болницата и чака жертвата си.

-Пускай си тука парата, айде бързо, айде боже помогни, каквото лошо има по нея, по детето да се майне. Да бъде чисто като чисто сребро
-А това християнско ли е? Истинско ли е?
- Да бе, да бе, християнско е, бе бабо.
- Защото аз съм християнка. 02:48
- И аз съм християнка, бе мойто момиче.
- И това е признато от църквата?
- Да бе, да. Пускай си тука бързо парата.
Колко да пусна?
-Те са дали на три места по 90 лева, на теб само 40, айлал да са ти...  За тебе и за него виж какви билки ти давам бабо...


Баба Мария успя да избяга от екипа ни и от камерата. Веднага след това и другите "лечителки" пред болницата изчезнаха.

Сигнализирахме за тези случаи СДВР. От там обаче ни казаха, че те не могат да ги контролират, защото няма закон, по който да бъдат задържани. Освен това случаи на измама като тези са изключително трудно доказуеми.

Така все още никоя институция не се занимава с дейността на тези жени. Дори новият законопроект за т.нар. психотерапевти и лечители няма да реши проблема, защото всички гадателки, врачки, баячки и т.н. остават извън него.

След нашия сигнал обаче, от ГЕРБ обещаха да инициират законови промени, засягащи самозванките по улиците.

„Не скривам, че по този въпрос не е мислено така поставен, но пък от друга страна това е една тема, която си струва да бъде обсъдена в ГЕРБ и съответно да можем наистина да регламентираме такъв тип поведение”, каза Ирена Соколова, депутат от ГЕРБ.

Още по-опасни стават деянията на тези жени, когато са придружени и с джебчийство.
В много от случаите докато предсказват бъдещето или лекуват, сръчните гадателки и преджобват клиента си.