Американският Сенат гласува постигнатото споразумение за дълга, което ще предпази страната от фалит. Очаква се проектът да бъде одобрен, а президентът Обама да го узакони преди полунощ. В противен случай Америка няма да има достатъчно пари да плаща сметките си. Кореспондентът ни в Съединените щати Ясен Дараков разказва за холивудския момент при снощното гласуване в Конгреса.

Аплодисменти, викове и прегръдки в американския Конгрес, но не заради постигнатото споразумение за дълга, което всички мразят. Габриел Гифърдс - конгресменът, който през януари беше прострелян в главата по време на обществено обсъждане в родния си град, дойде във Вашингтон за първи път след инцидента, за да подкрепи сделката.

Името на Гифърдс вече е почти митично в Америка. Първоначално се смяташе, че и тя е загинала при инцидента, погубил живота на шестима други. След нейното емоционално завръщане на политическата сцена, гласовете „За" заваляха и спасителният план беше одобрен с много повече от очакваното.

Републиканци и демократи постигнаха трудно споразумение в последната минута след седмици, през които фалитът изглеждаше неизбежен. Сделката за дълга предвижда увеличаването му с 2,4 трилиона долара, което ще стигне до 2012 г. и почти толкова бюджетни съкращения в следващите 10 години. Дали това споразумение обаче ще спаси кредитния рейтинг на страната, ще стане ясно по-късно.