Държавната телевизия Те Ве Е дава на опозиционната Социалистическа партия преднина - 41% от гласовете, срещу 38% за управляващата Народна партия. Според частния канал Телечинко пък, управляващите водят с 41 на сто срещу 38,3 пред социалистите. Избирателната активност е била над 63%.

Парламентарните избори преминаха под знака на атентатите в четвъртък, траурът и изключителните мерки за сигурност. Около 106 000 полицаи и служители на Гражданската гвардия се грижеха за охраната на 34,5 милиона избиратели. Повечето испанци днес смятаха, че чрез гласа си ще защитят демокрацията, която е се е превърнала в мишена на терористите.

Решаващи за крайния резултат вероятно ще се окажат обвиненията, че правителството е скрило информация за "ислямистката следа" в терористичните акции и е наблегнало на обвиненията срещу баската сепаратистка организация ЕТА: Ако ЕТА е отговорна за нападенията, това носи повече гласове за Народната партия и твърдата й линия срещу сепаратистите. Ако обаче терористичният акт е дело на "Ал Кайда", се поставя под съмнение решението за подкрепа на войната в Ирак. То бе взето въпреки неодобрението на 90% от населението.

Срещу управляващата Народна партия имаше спонтанни протести в цяла Испания. Премиерът Хосе Мария Аснар гласува в Мадрид в атмосфера на напрежение. Той бе силно освиркан от протестиращи, които го обвиниха, че е отговорен за терористичното клане на 11 март.