Още една бомба е била намерена и обезвредена, съобщи испанското радио. Тя е била открита сред многото багажи, складирани след атенатите в един полицейски участък в столицата. Бомбата е била сложена в пътна чанта. Полицаите я открили, когато от чантата започнал да звъни мобифон. Той е трябвало да задейства взривителя, но не е успял, поради дефект във връзката.

Атентатор-самоубиец е пътувал в един от взривените влакове в Мадрид, съобщи испанското частно радио "Кадена Сер", като се позова на източници от силите за борба с тероризма. Информацията не е била потвърдена от Министерството на вътрешните работи. Испанският вътрешен министър посочи, че атентати са били извършени с 12 раници, пълни с от 8 до 10 килограма взрив. Става дума за общо над 100 кг динамит. Неговата разновидност обаче не е могла да бъде установена, тъй като експлозивите са били унищожени при взривяването им. По-рано се твърдеше, че динамитът е от използваната в строителството марка титадин. Според френската полиция, членове на ЕТА са били уличавани на два пъти в кражба на титадин от складове във Франция.

Испанските власти смятат, че атентатите са дело на баската сепаратистка организация ЕТА. Според американски разузнавателни агенции, атентатите носят почерка както на ЕТА, така и на "Ал Кайда".

Терористичната мрежа "Ал Кайда" пое отговорността за нападенията в испанската столица. Това стана в писмо до вестник "Ал кудс ал Араби", издаван в Лондон. В писмото се уточнява, че атентатите са извършени от крило на "Ал Кайда", което се нарича "Бригади Абу Хафас ал Масри". Прокламацията на терористите определя Испания като един от стълбовете на Алианса на кръстоносците. Очевидно става въпрос за антииракската коалиция, в която Испания беше един от основните участници наред със Съединените щати и Великобритания. В писмото до вестника се съобщава още, че членове на "Ал Кайда" са отговорни за нападението над Масонската ложа в Истанбул преди дни. Световните агенции посочват, че до момента не е установена автентичността на писмото. Испанският министър на вътрешните работи Анхел Асебес заяви, че в разследването на атентатите приоритет продължава да има следата за баската сепаратистка организация ЕТА, но трябва да бъдат разследвани и други следи.

Писмото, с което “Ал Кайда” поема отговорността за вчерашните бомбени атентати в Мадрид, е автентично, заяви днес ислямисткият лидер шейх Омар Бакри пред италианския вестник “Република”. В интервю от Лондон, където живее, шейх Бакри изтъква, че Италия може да е следващата мишена на “Ал Кайда”.

В Испания беше обявен тридневен национален траур. Политическите партии прекратиха предизборните си кампании за изборите в неделя. Хиляди испанци ще излязат по улиците на страната на национален протест срещу тероризма. Манифестациите ще бъдат в подкрепа на испанската конституция и в знак на солидарност с жертвите на вчерашните атентати в Мадрид. Шествията започнаха още снощи.

С редица мълчаливи протести испанският народ спонтанно отвърна на призивите на правителството за организиране на демонстрации срещу терора. Няколкостотин жители на Мадрид се събраха на централния площад Пуерта дел Сол. Сред тях бяха кметът на града и редица местни политици. В баския град Сан Себастиан хората също излязоха на улиците. Стотици се стекоха пред сградата на общината, за да почетат с 15-минутно мълчание жертвите на атентатите. Там едно до друго бяха поставени знамената на Испания, на Европейския съюз и на Страната на баските.

Португалското правителство обяви днешната дата за ден на национален траур. Премиерът Жозе Мануел Дурау Барозу призова сънародниците си в 18 ч. да почетат с минута мълчание паметта "на всички онези, които бяха убити по най-варварски начин при терористичните актове".