България е осъдена от Европейския съд по правата на човека в Страсбург да заплати общо 4 хиляди и 500 евро по две дела заведени от български граждани срещу държавата.

Съдът постанови нарушение на конвенцията за правата на човека, която забранява нечовешкото и унизително третиране.

Двамата българскси граждани са били осъдени на смърт през 1989 и 1990 година, след като са били признати за виновни за тежки убийства.

До 1998 година, когато у нас е отменено смъртното наказание е в сила т. нар. период на мораториум. Ищците в Страсбург са посочили страх от изпълнението на наказанието в периода на действие на мораториума.

"Един осъден на смърт, който очаква с всяка стъпка в коридора да му известят кога започват екзекуциите се превръща в животно. Той изпитва животински страх. Едно наказание трябва да бъде строго, максимално строго, а не неясно и просто жестоко", каза Здравка Калайджиева, адвокат, Български адвокати за защита правата на човека. 

Като част от унизителното и нечовешко отношение в жалбата е посочено още, че са държани в изолация, в пренаселени килии, денонощно на изкуствена светлина, както и факта, че на единия от тях не е оказана на време лекарска помощ.

"Не разбирам как е възможно ние да искаме регламент за начина на отглеждане на кокошките носачки, който им определя площ и сън на тъмно и същевременно да приемем, че можем да държим хора в нечовешки условия", казва  адвокат Здравка Калайджиева.

Съдът днес постанови, че е нарушена разпоредба на Европейската конвенция за правата на човека, забраняваща нечовешко и унизително третиране.

"Делата в Страсбург имат тази особеност, че когато решават проблемите на един човек при добро желание биха могли да защитят правата на много хора", допълни Калайджиева.