Екипи от отдела за борба с тероризма започнаха щателно претърсване на квартала, където бе извършено нападението. Засега нито една групировка не е поела отговорност.

Атентатът отнел живота на сервитьор и на единия от терористите. Другият бил ранен в стомаха и изгубил ръката си, в която носел бомбата. Един от шестимата ранени вече е изписан, състоянието на други двама се оценява като тежко.

Нападателите открили стрелба преди да задействат взривните устройства пред входа на сградата, която се намира в азиатската част на Истанбул. В момента на експлозията в ресторанта на приземния етаж имало около 40 души.

Кметът на Истанбул Муамер Гюлер заяви, че засега се изключва връзка между снощната експлозия и атентатите миналия ноември, отнели живота на десетки хора. Властите предполагат, че те са дело на групировка, свързана с "Ал Кайда". Според полицията нападението срещу Масонската ложа е извършено по-скоро от неопитни активисти на нова ислямистка организация.

"Търсим връзка с предишните атентати в Истанбул. Засега обаче не успяваме да установим такава. Стилът на атаките от 15 и 20 ноември е съвсем различен", заяви Муамер Гюлер, валия на Истанбул. 

Той уточни, че методът на действие и типът на експлозивите са различни от използваните през ноември.

Това е първото нападение срещу масони в Турция, където те наброяват около 14 000. "Франс прес" отбелязва, че в Турция на масоните се гледа с подозрение, особено от ислямските екстремисти, които ги обвиняват във връзки с Израел.