Преходният управляващ съвет на Ирак подписа временната конституция на страната. В преамбюла се казва, че нейната цел е да върне свободата на иракския народ, "узурпирана от бившия диктаторски режим".

Членовете на Преходния управляващ съвет подписаха документа на тържествена церемония в Двореца на конгресите в Багдад.

Конституцията предвижда от 1-ви юли властта да бъде поета от преходно правителство. То трябва да подготви избори, които да се състоят не по-късно от 31 януари догодина. Този парламент трябва до средата на август 2005-а да подготви нова постоянна конституция на страната. До 15 декември ще бъдат проведени нови избори.

"По случай приемането на временната конституция ние се молим за единен Ирлак, където няма да има разлика между араби и кюрди, между мюсюлмани и християни. Всички етнически групи имат равни права.

Човешките права са уредени в 13 члена.
Записано е също, че законодателството се основава на исляма. Основните езики са арабски и кюрдски. Кюрдите запазват широката си автономия. Начело на държавата Ирак ще бъде президент. Той ще има двама заместници. С постоянния основен закон ще се реши президентска или парламентарна република ще бъде Ирак.

Подписването на конституцията беше отлагано два пъти - веднъж заради траура за жертвите от атентатите по време на празника Ашура, и втори път - заради възражения на шиитския духовен водач аятолах Систани.