Включително и ако избирателят не е гласувал на първия тур.
Навършилите пълнолетие в дните между двата тура и на 17 ноември, автоматично ще бъдат вписани от служба ГРАО в основните списъци.

Удостоверенията за гласуване на друго място ще важат за втория тур само, ако са издадени десет дни преди началото на първия тур от изборите.

Бисер Троянов, говорител на ЦИК, заяви по този повод: “Законът за избиране на президент и вицепрезидент, и субсидиарното прилагане на правилата на Закона за избиране на народни представители не предвижда възможност между двата тура да се издават други удостоверения за гласуване в друго населено място. Всички, които са издадени са до 31-ви октомври.”

Избирателите, които са гласували с удостоверение за друго място на първи тур, могат да гласуват на втория или в същата секция от първия тур или по постоянния си адрес.

Удостоверенията за гласуване на друго място, които някои общини са издали погрешно между двата тура, са невалидни.
Изключение за удостоверения между двата тура се прави в следните случаи: за лицата, пряко заети в изборния процес на втория тур.

Това са членове на секции, шофьори на общинската администрация и преводачи на чуждестранни наблюдатели, които с тези удостоверения могат да гласуват извън секцията си по населено място.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!