На 56 години, след дълга битка с рака, си отиде Стив Джобс - съоснователят на "Епъл" (Apple), геният в основата на технологична империя, предизвикала революция в областта на компютрите, телефоните и музикалната индустрия. Кой е той, разказва за btv.bg Маргарита Китова от Северна Калифорния:

Стивън Пол Джобс е известен като мечтател предприемач и гений, чиято заслуга e успешното проектиране, разработване и внедряване на персоналния компютър на масовия пазар. Под опеката му "Епъл" се развива от нисша компютърна компания в една от най-успелите корпорации в света - създавайки не само нов бизнес модел със своите продукти и услуги, но също така и променяйки начина, по който много хора живеят живота си. Освен в "Епъл", Джобс служи на борда на "Дисни" и "Пиксар", и фигурира в списъка на световните патенти като съизобретател на 338 американски патентa и патентни приложения.

Но американците го обичат и заради това, че неговият живот е олицетворение на американската мечта, която за мнозина е все по-недостижима. Стив Джобс e синът на млад сириец от мюсюлмански произход - Абдул Фатах Джандали, който имигрира в Уисконсин през 50-те и се влюбва в американкa от консервативно християнскo семейство. Тя обаче не успява да убеди родителите си да се омъжи за арабин, ражда в либералното Сан Франциско и дава бебето си на бездетно семейство от арменски произход.

През август 2011 г., лондонския таблоид "The Sun" се свърза с 80-годишния Джандали, който публично протегна ръка към биологичния си син, но Стив не му отговори. В интервюто възрастният мъж посочва, че не го интересува богатството на сина му, защото той е собственик на казино в Невада и самият той e син на милионер, напуснал Сирия, за да преследва американската мечта.

Cемейството, което го е осиновилo, не разполага със същите финансови средства, но това не пречи на младия Джобс да експериментира с прототипa на Macintosh в гаража на родителите си. Няколко десетилетия по-късно, президентът Обама определя Джобс като човек - "достатъчно смел, за да мисли по различен начин и да вярва, че може да промени света, кaктo и достатъчно талантлив, за да го направи."

Десетки хора продължават да се редят пред същия този гараж в градчето Купертино, Северна Калифорния, за да отдадат почит на една личност, чието наследство за идните поколения ще бъде трудно замененo в близкото бъдеще...