Франция, Германия, Испания, Русия и Ватикана осъдиха днешния атентат в Израел.

Това е вторият самоубийствен атентат в Ерусалим за по-малко от месец. 23-годишният палестинец Мохамед Заал се самовзривил в час пик - около 8:30 ч. сутринта докато автобусът минавал край бензиностанция недалеч от хотела "Цар Давид".

Отговорноста за покушението пое военното крило на организацията "Ал Фатах" - "Бригадите на мъчениците от Ал Акса". В изявление за телевизията на друга групировка - "Хизбула", "Мъчениците" заявиха, че станалото е отговор за убитите 15 палестинци и е протест срещу стената, която Израел изгражда на Западния бряг.

Атентатът се свързва със започващите утре слушания в Международния наказателен съд в Хага. В рамките на три дни израелци и палестинци трябва да изложат своите доводи за законността на стената. Израел твърди, че тя трябва да го предпази от палестинските атентатори-самоубийци. Палестинските власти определят строежа като заграбване на земи.

Сега израелците сочат нападението като доказателство от необходимостта от съоръжението. Палестинците казват, че тя не може да спре атентаторите.

Министърът на отбраната на Израел Шаул Мофаз свика заседание, на което да бъдат обсъдени "ответни мерки" след атентата.