Конференцията реши СДС да търси партньорство с други политически сили за формиране на дясноцентристко правителство след изборите.

Според Надежда Михайлова, отношенията между СДС и бъдещата партия на Иван Костов трябва да са добри.

Победата на Надежда Михайлова стана известна в малките часове на деня. Единственият конкурент за поста Велислав Величков й пожела от председател да се превърне и в лидер.

Ден след като констатира, че СДС е на дъното, на крачка от Ада, Надежда Михайлова заяви, че днес СДС е по-силен и по-мъдър, защото е поел пътя на обновлението.

"По-важно е, че в обновения СДС няма да има място за вражди и самоунищожително разединение. Но най-важна е крайната цел - да излъчим ефективно, отговорно и отзивчиво правителство, което стои близо до хората", каза Надежда Михайлова.

Две са новите имена в Националния изпълнителен съвет - депутатът и областен председател на СДС - Велико Търново Димитър Йорданов и бившият депутат и бивш член на НСРТ Младен Влашки от Пловдив. Той обясни избирането си с добрите резултати на СДС на местните избори в този регион.

"Откровено, открито по логиката - който печели политическата битка, продължава напред, а не както е бивало в предходни години - печелиш, но някой друг влиза", каза Младен Влашки.

Бе декларирана готовност за диалог с очакванта бъдеща партия на Иван Костов.

"Ако такава формация бъде създадена, аз смятам, че отношенията между нея и СДС трябва да са добри. Защото аз смятам, че каквото и да се случи, дори и да се стигне до създаването на нова формация, аз продължавам да вярвам, че моите колеги и тези, които бяхме в тази зала, споделяме едни и същи ценности. Може би се различаваме в подходите", предположи Михайлова.

След края на конференцията лидерите на СДС се поклониха пред паметника на жертвите на комунистическия режим.

Президентът Георги Първанов поздрави с телеграма Надежда Михайлова по повод преизбирането й за председател на Съюза на демократичните сили.


Заради запазването на статуквото в СДС Димитър Абаджиев обяви, че напуска партията.

Според Йордан Соколов на извънредната конференция на СДС не станало ясно каква политика ще води в бъдеще партията, старият стил на управление се запазил и затова 29-те сини депутати, които поискаха оставката на Надежда Михайлова вероятно ще напуснат СДС.

"Предполагам, че всички ще напуснем, защото сме категорични, че трябва да се създаде нова партия, както беше желанието на хората, с които се срещахме", заяви Соколов.

"Какво ще стане със синята парламентарна група, независими депутати ли ще станете?"

"Не, ние ще си направим парламентарна група на новата партия, тези 29, може би към нас ще се присъединят още няколко, може един-двама да не останат, но ще бъдем мнозинство", убеден е Йордан Соколов.

"Днес беше потвърдено статуквото, беше отхвърлена протегнатата ръка за започване на нов, положителен процес в пратията. При това положение, считано от днес като собствено решение, напускам тази организация, която се превръща за мен в пратия на заключените мечти и прекършените криле", заяви Димитър Абаджиев.

Екатерина Михайлова и Муравей Радев запазиха коментарите си за близките няколко дни. Вероятност да напусне синята партия изрази и Росица Тоткова. Благой Димитров също е на мнение, че вече не е мотивиран да остане в СДС. Според тях националната конференция не е отправила силни послания към хората и някогашното единство на СДС вече не е факт.

Очаква се утре Иван Костов също да напусне СДС.
В сряда той предупреди, че ако Надежда Михайлова бъде преизбрана за председател, още на следващия ден той ще си тръгне от синята партия.

Тогава Костов покани симпатизантите си на нова среща на 28 февруари, за да решат заедно как да продължат.