Зетят на Едуард Шеварднадзе беше арестуван тази сутрин в салона на самолета за Париж, съобщават агенциите ИТАР-ТАСС и "Франс прес".

Бизнесменът Гиа Джохтаберидзе оглавява най-големият мобилен оператор в Грузия.
Генералният прокурор на Грузия заяви, че срещу зетя на бившия президент на Грузия ще бъде повдигнато обвинение за неплащане на данъци в особено големи размери. Гиа Джохтаберидзе оглавява най-голимия мобилен оператор в Грузия - МагтиКом, и от началото на годината на два пъти е разпитван във връзка с афера за корупция. Преди няколко дни той поискал разрешение за делово пътуване до САЩ, но прокуратурата на страната не разрешила.

Видеоматериал за неговото задържане беше показан по няколко грузински телевизии.

От прокуратурата твърдят, че арестът няма нищо общо с факта, че Джохтаберидзе е зет на бившия грузински президент Шеварднадзе. По-късно днес дъщерята на Шеварднадзе - телевизионната журналистка Манана Шеварднадзе каза, че "Гия не се крие, и че те може да потърсят политическо убежище в друга страна". Администарцията на президента Михаил Саакашвили е успокоила бившия президент на Грузия, че той няма да бъде арестуван, съобщава "Франс прес". Агенцията допълва, че Саакашвили ще внесе тези дни законопроект за имунитет на Едуард Шеварднадзе.