Президентът Георги Първанов който също присъства на форума настоява за бързи присъди на корумпираните, но е категорично против да се обявяват имена и списъци.

Политици, неправителствени организации, министри дискутираха как да стане по-ефективна борбата с корупцията.

Според президентът Първанов това ще стане когато се прекъсне връзката между политиците и престъпниците.

"Необходимо е да се въведе строг контрол не само върху администрацията, но и върху политиците, които създават правилата, по които всички ние живеем. Политическите назначения също генерират корупция в администрацията", заяви президентът.

Антон Станков, министър на правосъдието, каза че корупцията е пречка за пазарната икономика и това е причината правителството да иска да й противодейства. Трабва да има прозрачно и конкурсно начало при постъпване на работа в съдебната система, според правосъдния министър. Станков посочи, като успешна стъпка на правителството създаването на  комисия за противодействие на корупцията и уточни, че тя ще оглежда проблемите от всички страни.

Министърът на държавната администрация Димитър Калчев бе категоричен, че корупцията е довела  до увеличаване на пропастта между бедни и богати и застрашава устоите на българското общество. Вицепремиерът посочи като ефективен ход на Правителството новата антикорупционна програма.

Вътрешният министър Георги Петканов определи корупцията, като основен приоритет на МВР, който засяга цялото общество. Той подчерта, че МВР е разработило своя програма за противодействие на корупцията, чиято цел е усъвършенстването на вътрешноведомствения контрол.

 Да не се търсят корумпирани само в миналото, а да се погледне и настоящето - призова лидерът на СДС Екатерина Михайлова.