Антарктида е екологично най-чистият континент на земята. От 2000-ата година там е забранено боклуците да се изгарят на открито.

"България успешно, мога да кажа, така че малко замърсява околната среда на Антарктида, тъй като всички отпадни води от нашата дейност на Антарктида, все пак човек, като живее някъде, изхвърля отпадъци, и те отиваха в близката лагуна", обясни ръководителят на нашата експедиция доц. христо Пимпирев.

Антарктиците подписаха договор за 300 000 лева с Министерството на околната среда и водите. С тези пари българската база на Антарктида ще се оборудва с пречиствателна станция.

Президентът Георги Първанов пък изпрати антарктиците с признанието, че те непрекъснато повишават международния авторитет на България.

"Това знаме, което значи много за нас, тъй като то се вее над българската полярна база "Св. Климент Охридски", и всеки, който стъпи там, казва, че идва в България", заяви доц. Пимпирев.

В неделя антарктиците заминават на дванадесетата си поред експедиция. България вече е сред 28-те страни, които управляват Антарктида, смятана за континента на 21-ви век заради огромните богатства под ледовете си.