
"10 години на орбиталната станция "Мир" отглеждахме главно зеленчуци за витаминозна добавка към менюто на космонавтите. И освен това, пшеница. Най-сериозните изследвания бяха с пшеница, защото трябва да осигурим и хляба на космонавтите", казва ст.н.с. Таня Иванова.
Таня Иванова смята, че до 50 години всеки космически кораб от Земята ще има на борда си голяма оранжерия:
"Със салати, с китайско зеле, с мизуна. То няма превод, едни руски зеленчуци. Със соя, най-вече с пшеница, разбира се."
"Може ли да се направи шопска салата в космоса, в този смисъл?"
"Малко трябва да почакаме, защото, за съжаление, доматите имат доста дълъг период на развитие, както пшеницата."
Днес Таня Иванова стана почетен член на националната асоциация "Жени в науката" за постиженията си в създаването на първата българска космическа оранжерия.