Европейската космическа агенция предприе първата си самостоятелна мисия до Луната. Сондата "Смарт 1" бе успешно изведена в космоса на борда на ракета "Ариана 5". Изстрелването стана снощи от космодрума "Куру" във Френска Гвиана.

Сондата "Смарт 1" ще пристигне на Луната през 2005 г. Тя ще изследва повърхността й, ще търси вода и ще събере точни данни за химическия й състав. Учените се надяват получената информация да потвърди теорията, че Луната се е образувала вследствие на удар между Земята с друго небесно тяло, скоро след формирането на нашата слънчева система преди около 4 и половина милиарда години.

Особен интерес представлява и новият йонен двигател, който е програмиран да се включи след два дни. Експерименталният двигател се захранва от слънчеви батерии, затова се нарича "соларно-електрически". Ако той издържи успешно теста, това може да открие нов етап в развитието на европейската космическа програма, коментира Би Би Си.

"Смарт" е първият опит на европейците за самостоятелна мисия до Луната. Сондата е построена за кратък период от време и с малко разходи. Цялото конструиране и изстрелване струва само 110 милиона евро. Икономията на средства е постигната благодарение на изцяло нови технологии и значително намаляване на размерите й. Космическият апарат тежи само 367 кг. Заедно със сондата, "Ариана 5" изведе в космоса и два комуникационни спътника.