Според Бъкингамския дворец, вчера следобед 71-годишната принцеса е получила инсулт. По-късно снощи тя е починала в съня си в болницата "Крал Едуард Втори".

Принцесата починала в присъствието на децата си. Маргарет имаше здравословни проблеми вследствие на прекаран инсулт, който беше увредил зрението и двигателните й способности. За последен път тя беше видяна сред общество преди Коледа на тържество по случай стотния рожден ден на графинята на Глостър.

Принцеса Маргарет ще бъде запомнена със свободолюбивия си дух. Пример за това е още първият й роман с разведен високопоставен офицер, приближен на баща й. През 1952 г., малко след като сестра й е станала кралица, 22-годишната принцеса скандализира целия кралски протокол с лудата си любов по капитан Таунсенд.
Британците все още не са забравили историята на чичо й Едуард, който абдикира, за да свърже живота си с разведена жена - нещо, което църквата в Англия забраняваше. На тази женитба категорично се противопоставя и правителството.

Скандалът продължава три години и завършва, когато принцесата обявява, че няма да се омъжи за капитана, тъй като приема християнската постановка, че бракът не може да бъде разтрогван.

В дворцовите среди за младата принцеса се чува репликата: "Слава богу, че не се е родила първа." С приятели и с неизменното си цигаре в уста Маргарет често посещава ресторанти и нощни клубове.
През 1960 година тя се омъжва за проспериращ фотограф, от който има син и дъщеря. След десетина години двамата се разделят. После Маргарет среща нова голяма любов - по-младият със 17 години Родерик - с когото прекарва няколко щастливи години.