
Така в един момент се оказва, че всичкото зеле на пазара е от Петърч, всичките дини - от Любимец, а има ли ягоди - те непременно са от Берковица.
И тъй като сега е сезонът на ягодите, екип на Би Ти Ви отиде до Берковица, за да разбере каква е истината.
Когато Хитлер решил да превзема света, той оградил с червено кръгче на картата на България град Берковица.
В света има три области, които са за ягодопроизводство - това е Калифорния, САЩ, Чезена, Италия, и Берковица, България. Берковица си остава най-хубавият район за производство на ягодов плод.
Берковица е в подножието на Стара планина.
Тук почвата, валежите и слънчевите лъчи са в идеална комбинация за отглеждането на ягоди.
Затова в Берковица стават над 20 сорта ягоди.
Бел руби - Франция, Кембридж - Америка, Горела - Холандия, Зенга-зенгана - Германия. И наистина всеки един от тези сортове има различен вкус, в резултат на което в устата ти става симфония от вкусове.
Именно заради вкуса им, ягодите от Берковица са нещо като еталон за качество сред ягодите. Колко често обаче ягодите, които си купуваме, отговарят на препоръката "Ягоди от Берковица"?
Тази година, до този момент още никой не е дошъл от София да потърси ягоди за софийския пазар.
Ягодите от Берковица узряват някъде към 1 юни.
Това означава, че истинските ягоди от Берковица излизат на пазара някъде от 2-3 юни нататък.