Журналистката Елена Йончева и фоторепортерът Олег Попов получиха военни отличия от министъра на отбраната Николай Свинаров.

"Многократно обсъждахме последните 2 месеца кога ще замине нашият контингент. Е, вече знаете, че той е бил там. Една млада и крехка българка с много добър професионализъм и здрав дух и един здрав българин с голям далекомер успяха адекватно да отразяват едни събития и ни направиха съпричастни на военните действия в Ирак", заяви министър Свинаров.

"Дали ме беше страх, ами беше ме страх. Имаше моменти, в които ме беше страх, и мисля, че всеки един от нас, всеки един от журналистите в Багдад, го беше страх повече или по-малко в определени моменти и мисля, че това е естествено човешко чувство. Това е инстинкт за самосъхранение. И признакът, че се страхуваме означава, че осъзнаваме ситуацията, осъзнаваме рисковете", каза Елена Йончева при получаването на отличието.

"Това отличие е за всички хора, които са от другата страна и ни снимат в момента. Това е отличие за българския фоторепортер, за което много благодаря. А също така много държа да си спомним в този момент мой много добър колега и приятел беше убит в тази война. Част от това отличие е за него, благодаря ви", бяха думите на Олег Попов.