От 1 ноември може да останем без прогноза за времето. Причината - родните метеоролози имат нужда от финансова инжекция, за да продължат да работят.

Метеоролозите пак са изправени пред финансови проблеми. За заплатите им до края на годината са нужни около 900 000 лева. Ако допълнителните средства не бъдат преведени, от 1 ноември може да останем без прогноза за времето. Реакцията на държавата е като дежа вю.

„Получаваме почти винаги един дежурен отговор - ние сме отпуснали една сума и в рамките на този бюджет трябва да се справяме”, обясни  проф. Стефан Хаджитодоров, научен секретар на БАН.

Преди около година Институтът по метеорология пак беше застигнат от криза. Тогава синоптиците трябваше да взимат принудително почивка. Настъпил хаос и сега взимането на неплатена отпуска или намаляването на работния ден не е решение.

Информацията за времето постъпва до централата от 400 станции. Техният брой още не е намален, но хората са малко и работата върви по-трудно.

Недоимъкът е застигнал и сеизмолозите. Младите специалисти с по 350 лева заплата бързо си тръгват от Геофизичния институт. Оттам ще продължат да следят за земетресения, но качеството на информацията не е същото.

За следващата година се очаква БАН отново да получи около 59 милиона лева бюджет. Той ще покрива 70% от заплатите, а за сметките ток, вода и парно парите може и са не стигнат.