С решение на районния прокурор Мария Копева от Балчик беше отменен платеният пропускателен режим в Албена, съобщи агенция "Фокус".

Постановлението е издадено след жалбата на Стойчо Стойчев, лидер на Движение "Гергьовден" в Добрич. Според становището на Министерството на регионалното развитие и благоустройство, пътят, който пресича курорта, е част от общинската пътна мрежа на Балчик и не влиза в активите на "Албена" АД. Жалбата на "Гергьовден" се позовава на Закона за пътищата, според който няма еднолично право за определяне такса "Път", а размерът й се въвежда само с министерско постановление. Освен това фирмата, която създава пропускателен режим, трябва да осигури паралелен свободен вход за достъп до сгради с обществено значение - полиция, поща, поликлиника.

През лятото хотелиери от Кранево протестираха срещу плащането на входна такса всеки път в курорта, когато трябва да регистрират гости и туристи в РПУ-Албена. Началникът на охраната в курорта Васил Василев също каза, че охранат е вдигната. До 1 октомври туристическото дружество събираше входна такса по 4 лв. на автомобил за денонощие, а извън сезона - по 3 лв.