Всички в Куба, които се увличат по танците, обаче знаят историята на създателката на модерните кубински танци, която по ирония е американка.

Лорна Бърдсол е родена и израснала в Кънектикът. Тя среща бъдещия си съпруг - кубинеца Мигел Пикейро, докато работи, като танцьорка в Ню Йорк. През 1955 г. тя се омъжва за него и се премества в Куба, където съпругът й играе ключова роля в тайната операция, която сваля режима на тогавашния диктатор Фулхенсио Батиста. По ирония на съдбата Лорна, която е пацифист по убеждения, скоро започва да пътува със съпруга си из цялата страна, да складира оръжия у дома си и ловко да се изплъзва на агентите от военното разузнаване.

Любовта й към танците обаче никога не отмира. През 1959 г. тя основава Националната компания по модерни танци в Куба. До ден днешен тя посвещава голяма част от времето си, обучавайки млади танцьори, като същевременно продължава да работи с групата си "Аси Сомос", основана през 1981 г.
Лорна не е прекъснала връзките с американските си роднини. Все пак, Куба се е превърнала в нейна втора родина, въпреки лишенията, които кубинският народ понася от години вследствие на търговското ембарго на Съединените щати.