Българската занаятчийска камара, Съюзът на преподавателите по авто-мото подготовка и фирма "Такси С експрес" организираха протести  днес срещу повишаването на патентния данък.
Столичната община даде разрешението си за тяхното провеждане.
Митингът пред Народното събрание започна в 13 часа.
По време на протеста ще бъдат затворени за движение булевард "Цар Осводител", булевард "Дондуков" пред Президентството, до кръстовището пред Софийския университет.

Около 200 полицаи и патрули на Столичната дирекция на вътрешните работи ще осигуряват опазването на обществения ред по време на шествията и митингите срещу повишаването на патентния данък.

Увеличението на налога ще спре развитието на малкия бизнес и ще стимулира сивата икономика, заявиха в декларация преди близо месец от Българската занаятчийска камара. Те са един от инициаторите на протеста.

Документът беше подкрепен от Консултативния съвет за малки и средни предприятия и беше изпратен до председателя на Парламента, премиера и до министрите на икономиката и на финансите. Но до сега няма отговор от държавните институции.

Категоризацията на общините също влияе върху размера на патента. Това е проблем за Враца, Силистра, Търговище, Ловеч, Кърджали, Дупница и Разград.

Намаляването на населението в тези общини под 50 000 жители трябва да бъде отчетено при пресмятането  на данъка. Проблемът е в спора кои данни трябва да бъдат приемани като представителни - на Националния статистически институт или на ЕСГРАОН.

Миналата седмица и от камарата на предприемачите и занаятчиите напомниха, че високият патент ще убие малкия и средния бизнес. Така например, в Перник, по данни на Камарата, от 32 кантори за недвижими имоти, регистрирани миналата година, сега само 3 са подали декларация, че продължават дейността си и ще платят патент.

Начинът за ефективен данъчен контрол, според предприемачите е постепенното и бавно променяне на ставките. От Камарата са събрали предложенията си в законопроект, който бе внесен в Парламента.